Friday, December 28

Makan Gaji??

Assalammualaikum.

Lama gila tak update blog..tak tahula apesal penyakit malas menyerang..haihhh.haihhh.hubby pong bising-bising dah..dulu konon pujuk hubby nak beli tab sebab senang nak hupdate bloggg..sekali..yennadeyyy..
Ada satu hari tu, hubby ku berkata " b tengok syg tak update pon blog guna tab tu..dulu beriya-riya..miahahahaha. iollsss senyap jela kan.nak jawab hape??
Baru-baru ni, gila-gila pulak nak beli NOTE II. osem giler ak nengok note II tu.. cam besala pujuk- pujuk hubby sesikit. dengan harapan kot-kot dapatla ke kan..siap cakap lagi, kalau dapat beli note II, syg janji tak tukar dah hp lain dalam masa 2-3 tahun ni...sekali...hubby cakap.."xde xde..tak boleh pakai semua tu..miahahahaha. nafsu macam hantu!! semua pon nak..nengok beg duit * nangis * duit tak dop.
Jadinya, kadang-kadang kita ni hidup makan gaji ni, hujung bulan tu dia berjoli katak kauuu..bila masuk awal bulan, pertengahan bulan..haaaa dok bawah tempurung jela..tak keluar-keluar dah..sebab duit tak dok!.even gaji beribu riban pun walhal nya tetap tak cukup jugak...haihhh!
Then, nak buat macam mana? sebab tu aku selalu fikir yang perlu ada side income..perluuuuu..perlu sesangat.. yela, kau kalau duduk bedua laki bini je tak ape..kalau tak ada duit duduk rumah senyap-senyap.. tapi ada anak ni..banyak benda nak kena fikir..keperluan dan kelengkapan anak perlu dijaga..aku cukup tak suka kalau nak beli something untuk anak pun nak kena tunggu gaji...tunggguuuu jela..rasa macam ralat sangat..
Lagi-lagi kalau time -time duit gaji dah tinggal cukup-cukup je untuk belanja sampai gaji akan datang, pehtu susu or pampers anak dah habiss..haaaa!! menggagu..mula la beli pek kecik je pampers, pastu agak-agak cukup untuk tunggu sampai hujung bulan, dengan harapan anak tu janganlah kerap sangat berak..huhu..very the terukkkk!
So,dek kerana tak nak masih hidup di takuk lama yang lama-kelamaan makin tinggi kosnya. aku dah pun mengambil beberapa inisiatif untuk menambahkan pendapatan..side income la tu..tak larat dah rasa nak makan gaji je.selalu tak cukup.tapi tetap bersyukur..Alhamdulillah!!
InsyaAllah, tahun baru yang akan muncul tak lama lagi ni, akan adalah sedikit perubahan untuk duit poket kami sekeluarga..mudah-mudahan dipermudahkan segalanya..harapnya aku ni tak la hangat-hangat tahik ayam je..kalau boleh biar sampai BERJAYA!!. aminnnn.aminnn..

Wednesday, November 7

Hubby And The New Gadjet

Yibbaaaaa!!!!. Tajuk macam nak gempak gempak je.new gadjet la sgt kan...muehehehehehe.

Tp sebab new gadjet la iolls try hupdate gune blogger droid uolss.hikkkk.

Tak yah nak showing off sgtla kan...hahahahahaha.
Dah tu je nak merepek kat sini sekian lama tak menghupdate...

P/s : sarting for today is trying to speak in englishhhh.bubbling in english even my english was broken.hahahahaha.
Mood nak ngambik MUET koooo.uiiihhh.nebesss ahkak.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, October 4

Cara-cara Nak buang Rasa Meluat!

Eh. korang pernah tak rasa ada satu masa masa tertentu kita akan rasa meluat semeluatnya dengan seseorang yang kadang-kadang takde sebab? orang tu tak buat salah pun dengan kita, tapi rasa annoying gila dekat dia..pernah??

Aku pernah. aku rasa macam nak lempang diri senirik enamplohsemilanratuskali sebab tak pasal-pasal meluat dengan somebody.haihh! mungkin dia tak salah. tapi cara dia kot yang macam bajet bajet so so dan macam nak menayang membuatkan aku rasa macam erkkkkkkkk!

Asal aku bukak fb je aku stress sebab tengok status dia yang melambak lambak dekat home aku..yang aku lagi nyampass tu luar ko sembang lain, tapi yang ko dok show off tu lain pulop.ape kesss? lantak dia lah kan, jadi daripada aku dok meluat menengok status dia yang membolehkan haku jadi stress aku buat cenggini..

Contohlah aku dok meluat dengan adik aku senirik..kang nak unfriend dia perasan pulak kan. tak syok lah kate adik beradik..ko pergi dekat page dia
Ko nampak yang Show in News Feed tu? ko klik kat situ.bagi hilang tanda right tu..tadaaaaaaaaaaa!!!lepas tu ko boleh hidup dengan aman damai ketika berfb sebab status dia dah tak kan keluor dekat home engkorang..bahagia kan?.ce teka mane satu adik saya????*tetibe*

Senang kan??semudah a b c..tapi aku haremm pun tak tahu sebenarnya..sampaila kau nengok kat blog cik sepet ni..lepas tu lelaju aku buat cenggitu kat somebody tu..hahahaha.dia tak tahu kan?*harap-harap lah.

Tuesday, October 2

Kematian Semakin Hampiri

Assalammualaikum..
 
Semenjak dua menjak ni mood aku rasa macam down sesangat. entah ape pasal..mungking sebab aku stress atau jiwa kacau.jiwa kacau? udah sape pulak yang mengkacau kacau jiwa kau tu pong!
 
Hari Sabtu lepas 29 September 2012, aku telah kehilangan seorang atok (ayah kepada ayah aku) ok sedih*.kali ni dah 3 orang dari keluarga terdekat aku dijemputNya.
 
Disember 2011
Ayah mertua aku. Yang ni memang aku terkilan sangat sangat. sebab aku tak sempat pun nak jumpa arwah. ditakdirkan arwah ayah pergi sehari selepas aku selamat melahirkan. Raisha lahir 9 Dis 2011 arwah ayah pergi 10 dis 2011.
 
Arwah ada pendarahan di kepala. Doc ckp strok. ditakdirkan jugak, tarikh arwah koma dan dimasukkan ke hospital sama dengan aku admitted untuk melahirkan.memang aku tak dapat tengok arwah masa arwah di hospital Klang. *sedih*.
 
Kira tak sampai setahun pun aku jadi menantu arwah. tapi bagi aku arwah adalah seorang ayah yang baik dan penyayang. layanan arwah dekat aku memang sangat baik. rasa disayangi. aku ingat lagi masa aku preggy, nak bawak seketul cawan letak kat sinki pun arwah tegur hubby kenapa biarkan aku bawak seketul cawan tu kat sinki.kikikiki..seronok bila kena layan macam permaisuri..=)
 
Seingat aku, 2 bulan sebelum arwah pergi. ada dia singgah dan lepak lepak kat rumah kitorang. ingat lagi masa tu arwah duk lepak lepak kat rumah sambil tengok bola dengan hubby. pastu sebelum balik arwah siap pesan supaya jaga diri elok-elok dan arwah cakap "InsyaAllah, ida nanti senang bersalin nanti ni".Ok nak nangis dah rasa ni*
 
Semoga arwah ayah tenang di SANA. ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan ditetapkan Syurga di sana.Amiinn. Alfatihah.
 
Mac 2012
Nenek aku (Mak kepada mak aku). Sedih ++. Sebab mak aku anak tunggal. jadinya hanyalah kami (7beradik) cucu yang nenek ada. ktorang panggil uwo..
 
Uwo meninggal sebab sakit tua. meniggal dekat rumah mak aku kat manjung, perak. Banyak kenangan dengan arwah wo. disebabkan kami je cucu yang ada (cucu sedara ramaila) jadi wo memang manjakan kami sangat sangat. cakap je ape nak mesti wo cuba dapatkan.
 
Aku sedih sangat, sebab rasanya aku langsung tak da berkhidmat untuk wo pun masa wo sakit. rasa macam cucu tak mengenang budi. rasa macam cucu tak guna. Aku ingat lagi, dulu arwah selalu tanya nanti kalau dia dah meninggal nak tak aku bacakan al-fatihah untuk dia, nak tak aku bacakan yasiin untuk dia..mesti aku cakap nak..Allahuakhbar. sedih sangat.* tapi rasanya aku masih cucu yang tak berguna. sebab rasa macam baru berapa kali je aku bacakan yasiin untuk arwah.Ya Allah..
 
Wo, akak (aku gelarkan diri akak sebab anak perempuan sulong) mintak maaf kalau akak tak selalu sedekahkan yasiin untuk wo.akak selalu leka.alpa.kalau dulu wo ada wo selalu marah dan bising-bising suruh akak solat.akak suka, sebab terasa diri disayangi..hari tu akak ada mimpi wo, mungkin wo nak sampaikan dan nak ingatkan akak supaya selalu sedekahkan al-fatihah dan yasiin untuk wo kan... InsyaAllah, akak akan cuba selalu untuk sedekahkan fatihah dan yasiin buat bekalan wo di sana..maafkan akak.
 
Semoga arwah uwo ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan ditetapkan syurga di sana.Amiin. Alfatihah.
 
September 2012
Arwah atok (sebelah ayah). aku tak sempat pun nak tengok atok dikebumikan. atok meninggal sabtu malam. cadangnya nak gerak pagi subuh ahad tu. tapi Raisha pulak meragam hari tu. menangis je dari pukul 4 pagi. serba tak kena. rupanya nak demam.
 
Atok dikebumikan sebelum zohor. tak sempat tengok. tapi seminggu sebelum atok meninggal, aku dan hubby ada balik jengok atok. masa tu atok dah terlantar dah. sakit tua. sama jugak macam arwah wo dulu.
 
Dengan arwah atok pun banyak kenangan. atok pun suka melayan cucu cucunya. kalau dulu balik kampung. mesti atok rajin nak bawak cucu cucu dia pergi pasar. pagi-pagi atok mesti pergi pasar nak beli lauk untuk wo masak. jadinya kalau pergi tu, apa je yang cucunya nak mesti atok belikan. atok jugak suka singgah kedai minum. mengeteh orang cakap. Ish banyak sangat kenangannya. cucu cucu atok semua, mesti rindu saat saat dengan atok dulu kan?
 
Semoga arwah atok ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan ditetapkan syurga di sana. Alfatihah. Amiin.
 
3orang dah dari keluarga terdekat aku yang pergi menghadap Illahi. kadang-kadang aku rasa kematian tu semakin menghampiri. kadang-kadang rasa takut sangat sebab amal ibadah masih kurang lagi. masih tak cukup lagi bekalan untuk dibawa nanti. macam-macam fikir. kadang kala resah sendirian. Allahu Akhbar.
 
Now aku tak tahu kenapa aku rasa macam down sangat sangat. rasa macam nak menangis yang tak tahu apa sebabnya. rasa macam nak meraung sesungguhnya.kenapakah?
 
Dan, now jugak dalam hati aku, aku nak dan teringin sangat sangat untuk jadi tetamu Allah. aku nak sangat-sangat pergi Mekah. mengadap Kaabah. Jadi tetamu Allah. Allahu Akhbar!Semoga suatu hari nanti terlaksana jugak impian aku. Ya Allah, sesungguhnya aku benar-benar kepingin untuk menjadi tetamu di tanah Suci Mu itu....................
 
Orang kata, kalau kita ada niat untuk ke sana, insyaAllah akan dipermudahkan kan.perkara baik kan..mudah-mudahan dapat aku dan hubby ke sana nanti. Amiin..

Thursday, September 27

Kekuatan Untukmu Untukku Jua

Selalu bila ada sesuatu perkara yang kita tak ingini berlaku pasti kita akan cakap "Ada hikmah disebaliknya" Ada hikmah tetapi sejauh mana kita dapat harungi masalah tersebut dengan perasaan yang bercampur baur. Sejauh mana kita dapat meyakini hati ini bahawa memang ada hikmah disebalik setiap kejadian yang berlaku. Akan tetapi hati pasti sering menyalahkan, hati pasti akan menyalahkan dan hati pasti tidak dapat mengiakan segalanya.
 
Sejauh mana kita kuat untuk hadapi segala masalah yang mendatang? sejauh mana hati ini dapat mengiakan dan berharap everything will be ok. will be ok..will be...kenapa kadang kala terlalu berat untuk menerima hakikat dan terlalu berat untuk hati ini menerima segalanya denga Redha?
 
Redha dengan ikhlas menerima..tapi dalam hati adakah benar benar kita ikhlas?atau sekadar pasrah atau kita terpaksa? Mulut menyatakan ya aku Redha, akan tetapi hati? menepis sekeras-kerasnya..mulut mungkin dapat menipu akan tetapi detak hati??
 
Tetapi percayalah pasti segala yang berlaku ada hikmahnya..Janji Allah. DIA tak akan menguji hambanya melebihi batas kemampuan mereka..Allah MAHA Mengetahui. DIA Mengetahui segalanya. DIA Mengatur Segalanya..Setiap perancangannya pasti bersebab dan pastinya demi kebaikan hambaNya.
 
Sesuatu perkara yang berlaku, amiklah ia dari sudut yang positif..kerana apabila hati menerima dengan pandangan yang positif, pasti kita melihat bahawa ianya adalah suatu TAKDIR.. takdir yang telah ditetapkan. Takdir yang telah ditulis buat kita. Sekalis gus menyedarkan kita bahawa Allah sentiasa ada dan selalu ada.Dan segala yang terjadi adalah kehendaknya. Maka percayalah bahawa JODOH, PERTEMUAN, AJAL MAUT  ditanganNya..siapa kita untuk menidakkan? siapa kita untuk mempertikaikan?
 
Apabila ianya diambil dari sudut negatif, pasti hati akan lebih tersasar. sering menyalahkan. sering mengeluh. tapi pada siapa kita hendak salahkan? siapa yang salah? kenapa mesti aku? Why why whyyyyy??persoalan persetan yang akan membuatkan hati menjadi semakin rapuh..rapuh dan mungkin akan terus berderai........
 
Kembali kepada realiti. kehidupan harus diteruskan..by hook or by crook, harus ditempuhi. harus dilalui. harus diteruskan. betapa sakit sekalipun, betapa perit sekali pun, betapa seksa sekalipun..mesti diteruskan..MESTI.Bangkit semula. Bangun kembali. Kembali kepadaNya. teruskan berjalan, teruskan berlari.berkat kesabaran pasti dihadapan ada SINAR yang menanti.
 
Ujian yang diberi hanyalah sebagai ingatan agar kita tidak terlalu jauh dariNya.Peringatan tanda KasihNya. Perbaiki kelemahan, Mantapkan Keimanan, InsyaAllah, DIA tidak akan mengecewakan. TIDAK AKAN.

Wednesday, September 26

Expecting For Two..

Wottt.woootttttt.
Assalamualaikum.

yes.yes...actually aku nak bukannya sudah atau sedang ok..yela, sape tak nak tambah anak kau..aku nak dan aku suka..tapi untuk masa sekarang tidaklah. kena merancang jugeks untuk ekonomi rumah tangga yang lebih kukuh dan juga pastikan yang Raisha benar-benar sedia untuk jadi kakak..auuuuuwww!asyik panggil adik je mane nak sedianya pun..

Now pun Raisha tengah sangat-sangat lasak dan manja ++. jadi as a parents kami kena bagi sepenuh perhatian ke si Raisha tu lah kan. sekarang ni dia terlebih lebih manja dengan ayahnya..owhhh.jeles makkk!.dia nak ngan ibu time tido jela pun kan...sebab nak mengopek.
 
Raisha pun dah nak masuk 10 bulan bulan depan. sekarang ni dah berjinak jinak nak jalan.dah boleh berdiri tanpa bergantung benda dengan agak lama. dan baru semalam dah boleh melangkah untuk setapak dua..Alahmdulillah..tengok anak membesar depan mata adalah satu anugerah yang sangat-sangat terindah.hari-hari pun rindu dengan keletah Raisha..


tengoklah ini budak suke beno buat macam dia dah besar. macam dah pandai sangat. sekarang aku anta Raisha pegi umah bs a.k.a MIL aku letakkan aje dia kat seat sebelah tu dan aku pakaikan seatbelt. daripada kecik memang semua pun dia tak suka duduk.baik la storller, walker dan jugak car seat tu ha..mujur makkk tak beli yang memahal tu kalau tidak membazir sajo.

belajar ABC dengan ayah
A: A B C
R : Eaa eaaaa eeaaaa
A: B
R: eaaaaa.(masih tunjuk dekat abjad A)
A: B B B
R: eaaaa eaaaa eaaaaa
I: hahahahaahah (gelak je aku)
Bila cakap jer Raisha baca ABC,cecepat dia mencari buku abc dia tu..comelllllll!!!
Raisha cok gigi.cok gigi..dia pun nganga mulut.aku pun gosok ler dua tiga kerat gigi dia tu..kalau suruh dia gosok sendiri.abih di rodoh dan digigitnya berus tu..aku riso kot kot gusi dia sakit ke ape ke kan. tp suka je pulak dia..mak aku pernah tego aku sebabnya aku marah Raisha macam aku marah budak dah besar. macam dia dah paham apa yang aku cakap..contoh kan : dia main lasak alih alih terjatuh ke or terantuk ke mesti aku cakap dengan nada marah, haaa kan ibu dah cakap jangan, awak tak nak dengar. kan dah jatuh..pehtu aku bebel bebel kat dia.hehe.bagi aku lah dia paham je kot apa yang aku cakap. cuma dia kecik lagi dan tak reti..eh?
Nengok Rasiha buat muka macam ni cair lebur hati ibu nak oiiii.
Dear Raisha,
Sekarang ni apa je benda yang Raisha buat semuanya menghiburkan hati ayah ibu..tengok keletah Raisha hari hari pun rasa rindu je.sangat sangat menjadi pengubat dan ubat dan madu untuk kami. tapi kadang-kadang terasa pahitnya tapi ibu ayah telan dengan segala kemanisan yang ada..
Raisha sayang, semoga Raisha terus membesar menjadi anak yang solehah, bijak, cerdik, pandai, comel dengar ckp ibu ayah, taat pada agama bangsa dan negara. Ibu ayah akan lakukan yang terbaik untuk Raisha. dan kami juga sedang berusaha untuk menjadi ibu ayah yang terbaik buat Raisha. InsyaAllah.
Moga keluarga kita sentiasa berada di bawah Rahmat dan Kasih SayangNya. Diberkan segala kekuatan, keberkatan dan semoga kasih sayang kita sekeluarga sentiasa erat di bawah Tali kasih SayangNya.
Ibu sayangggggggggggggg Raisha dan Ayah a lottttt. kalian lah buah hati pengarang jantung ibu..always miss and luve both u my dearest! <3

Wednesday, September 19

_Entry Khas_(Buat S.A.H.A.B.A.T)

Bismillahirahmanirrahim......

Fuhhhhhh. first of all aku nak mintak maaf kalau kau rasa aku ni macam bz body ke.atau kau rasa yang luahan ini terlalu terbuka.cuma aku rasa ini je yang dapat aku buat sebagai seorang S.A.H.A.B.A.T.( as u mentioned it).aku nak kau terharu je.muahahahaha.

aku tahu, dua tiga menjak ni kau sedang diuji.walaupun aku dengar bukan dari mulut kau.tapi apa yang aku tahu dari sumber yang memang boleh dipercayai. dan kau jangan salahkan Dia. sebab dia bukan sengaja nak cerita dekat aku, cuma dia ada aku saja tempat untuk luahkan perasaan sedih. dan aku merasainya. bak kata pepatah "berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul".ye dakkk??

ok personally pandangan aku, tiada perkara yang tidak boleh diselesaikan.semua masalah ada jalan penyelesaian. cuma kita yang perlu memilih jalan untuk selesaikan. samada selesai cara baik atau sebaliknya. seboleh-bolehnya masalah yang ada cuba selesaikan dengan penuh kebijaksanaan bukan keemosionalan.(ada perkataan emosinalan??adehhh~).tapi tak pelah cuma kau yang tahu apa yang kau nak dan perlukan.

cuma. nasihat aku. apa pun keputusan yang kau buat, biarlah ianya daripada hati kau sendiri. dengan kerelaan bukan keterpaksaan. yela, benda-benda macam tu bukan boleh dipaksa-paksa kelak makan diri. apa yang orang nak kata tentang kau, boo layankan aje. sebab hanya kau yang mengerti. dan hanya orang keliling kau saja yang mengetahui.

Pasti akan banyak hati yang terluka, tapi bersabar dan bertabahlah.pasti ada hikmah disebalik kejadian ini. everything will be normal in no time.aicehhhh speaking pulop aku kennnn.hope kau dan mereka yang terlibat kuat untuk hadapi.

p.s: harapnya, entry ini dapat membuatkan ko tersenyum dan kembali ceria. aku nak kau tahu satu je, as a S.A.H.A.B.A.T aku sayang kau dan nak jugak tengok kau bahagia. itu sahaja.Aku dah anggap ko dan korang-korang macam family aku.seriusly!. dan cara ini je yang aku ada untuk menjalankan fungsi seorang sahabat tu. kau tahu kan kenapa?.
Moga lepas apa yang berlaku, sinar kebahagiaan milik kau dan mereka-mereka jugak..
psssttttt: tak payahla aku mention untuk sape kan..Kalau kau baca (kau la!! yang pergi tengok atok sebelah tu buat hape?) mesti kau tahu aku tujukan ni khas untuk kau. (tu pun kalau kau baca la kan???kau kan selalu lambat!) =p

Lepas dah baca sila ping pong aku eh...baru boleh aku perasan ko lambat ke tidak...miahahahahaha~

Tahukah Anda #1 l Gula-gula Getah Merangsang Otak

Tiada masa untuk bersarapan ?
apa kata cuba gula-gula getah untuk lebih cerdas.
Pengkaji dari Coventry University berkatan, gula-gula getah berperisa pudina mampu menurunkan perasaan penat secara dramatik. Sementara itu, kajian lain pula mendapati bahawa  mengunyah gula-gula getah boleh meningkatkan daya ingatan sebanyak 35%. Jadi, gula-gula getah mampu merangsang  kuasa pada otak manusia dan membolehkan otak bergerak lebih aktif.

Jom beli gula-gula getah banyk banyak dan makan!

Tetiba ofismate lelaki aku tegur pasal blog aku. okeh aku malu!!weiiiii, korang tak payah baca lah. nanti korang nak bahan aku je kan????grrrrrrrrr.

Saturday, September 15

"zyraroxx: follower datang bertubi-tubi"

Momelan sendirian:
Wah! segmen follower datang bertubi tubi la.
boleh join, follower aku pun tak ramai nih.
peluang peluang peluang!
alaaaa.......nak kene tempek jumlah follower ke?
malu~
ah, persetankan!
klik lelaju banner ni.
http://i.imgur.com/YOQHU.gif
tempek jumlah follower. nah tengok!

maluuuuuuuuuuuuuu!!(nyorok bawah selimut)
follow blog zyraroxx
tinggalkan link kat komen.
done!
tunggu follower datang bertubi-tubi =)
p/s: tengs to zyraoxx sebab buat segmen ni.peluang sangat ni. bak cium sikit!muaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhxxxxxxxxxxxx. *hugs ketat ketat sampai lemas* =p

Friday, September 14

Bangga diri?

Hebat sangat ke diri tu?
Hebat-hebat pun masih perlu kebergantungan kan?
bergantung pada siapa?
jadi siapa yang Hebat???

Kadang kala pelik dengan sifat manusia. yela, mungkin ada yang rezeki lebin dan mungkin jugak tidak. jadi kalau ada rezeki lebih, kan ke lebih baik dikongsi bersama. tidak pun kongsi dengan mereka yang memerlukan. kenapa perlu nak bangga yang korang ada rezeki lebih?

Bangga cmna tu?
Yela, anak aku tu, kalau exam mesti dapat nombor 1 je. tak pernah langsung dapat nombor selain nombor satu.
Ok! annoying gila bila orang cakap macam ni.dalam hati "entah entah nombor 1 dari belakang"

Eh. laki aku tu kan selalu sangat bagi hadiah kat aku. hari hari pun mesti ada je suprise hadiah dia nak bagi. seronokkkkkkkkk sangat!!
Ok! untunglah laki banyak duit. nak buat cmna laki aku tak banyak duit macam laki ko.dalam hati " sok sok dia suprise ko bawak hadiah besar. bini ke-2"

Family aku kan kalau shopping tak boleh nak shopping sikit-sikit. mesti berkoyan koyan plastik bawak balik. mami dedi aku memang suka berhabis untuk anak-anak dia.
Ok! beshnya ko. parents ko orang senang. aku tak pun. dalam hati "sekarang ko duduk kat atas, tgklah sok sok ko jatuh bawah"

bila ada orang sekeliling kita yang macam ni, mesti kita macam. eh. annoying giler! ye, tahu ko mampu. gaji ribu riban. laki kaya harta bertenggek tenggek. parents ada company besar makan tujuh keturunan pun tak habis. tapi perlukah?

alih-alih, orang akan mendoakan yang tak baik secara tidak sengaja sebab terlalu annoying giler dengan korang. owhhhh!. ko dapat dosa orang yang mengata tu pun dapat jugak dosa free.

ye, tahu ko memang orang senang. tapi senyap senyap sudah ler!
eh. ko senang kan? bak pinjam duit 20 ribu. nak p hong kong!
dush! dush! dush!

Bloglist HASRULHASSAN.COM | 200 Blog Terawal Sahaja!

Assalamualaikum..

selama ni hanya angan angan saja untuk tempatkan blog aku yang picisan ini ke dalam bloglist blogger yang femes amos lagi gah di dalam dunia blog.owhhhhh~ (tangan di dahi, kepala lentok sikit)

tapi! kini tidak lagi kerana ianya bakal jadi kenyataan. bukan cobaan tapi kenyataan. benda la ko merepek bedah oiiiiii? eh. eh.

ni la nak cerita ni. korang jangan cakap tak kenal dengan blogger Hasrul Hassan a.k.a HH aku lempang ko kang! kalau pun tak kenal or tak pernah dengar nama HH pun sila buat-buat kenal tau!kredit la sikit kat blogger femes amos ni oiiiiii.*dush dush!

ok bebalik kepada blogger Hasrul Hassan tadi, beliau telah mengadakan satu segmen yang mana 200 blog terawal akan ditempatkan di bloglist beliau. wah! best best. macam blog ahkak ni tak femes kalau tersenarai dalam bloglist blogger femes amos, boleh jadi femes tak? agak agak? *dush dush dush!

menarik bukan? jadi jomlah join segmen beliau nih. 200 terawal sahaja ok! blog korang jugak akan tersenarai selama 3 bulan yakni sehingga hujung tahun di dalam bloglist beliau. *bangga bangga!

macam mana nak join kak bedah oiiiii?
haha. mudah saja. silalah korang menerjahkan diri korang ke blog beliau INI dan buatlah ikut suka hati korang. eh. buatlah seperti apa yang beliau mahukan. mudah kan??kacang goreng je!

jadi, ape tunggu lagi? cepatlah!! ingat, 200 terawal je!

Adiosssssss~

p/s : korang kalau singgah sini, silalah tinggalkan jejak. nanti bolehla aku lawat korang pulop ^.^

Thursday, September 13

Di Jamin Syurga!

Assalamualaikum pembuka bicara

Penuh kesopanan dan kesusilaan entry kali ini.
Bila disebut mengenai Syurga. oh indahnya tidak dapat dibayangkan. Andai kata kita boleh melihat keindahan syurga itu, pasti kita semua berlumba-lumba untuk dapatkannya kan?

Kaum Wanita adalah penghuni neraka yang paling ramai. akan tetapi ,
WANITA/ ISTERI dijamin syurga jika...
  1. TAAT selama menjadi Isteri
  2. TAAT menjaga maruah suami
  3. TAAT menjaga rumahtangga dan anak-anak suami.
Sabda Rasulullah SAW kepada anaknya Fatimah
"Mana-mana wanita yang melayani suaminya, meminyakkan rambut suaminya, 
Menyikat janggut suaminya, menggunting misainya, memotong kukunya,
maka di akhirat dia diberi minum oleh Allah daripada air Syurga dan dia diringankan
seksaan ketika sakaratul maut, 
di dalam kubur dia perolehi taman-taman seperti taman syurga
dan namanya dicatat sebagai orang yang terlepas daripada siksa neraka 
dan melintasi selamat Titian Sirat tanpa menempuh kesusahan."
-Hadis riwayat Hassan bin Sofwan, At Tabrani dan Ibnu Asakir-

Dengar macam mudah. tapi nak melaksanakan?? tepuk dada tanya selera!
Mudahan saya, kamu, awak dan isteri-isteri sekalian tergolong dalam golongan yang diredhai suami. kerana redha Allah terletak pada redhanya suami kepada isterinya.
 Oh.tetiba mood nak jadi mIsteri Solehah!.
 p/s: tiada manusia yang sempurna. sama-samalah kita perbaiki diri dan segala kelemahan yang ada. itu adalah lebih baik daripada terus dihimpit kealpaan.

 

 

Hantaran Melampau??

Apeke bendanya yang satu hari nanti harganya akan melambung-lambung sampai cucur atap tapi orang tetap nak jugak jugak. nak jugak dapatkan. ape benda???
benda tulah namanya 'sebuah perkahwinan'. yela, hantaran tinggi melambung pun orang nak jugak kahwen. sape yang tak nak kahwen ye dak??Nabi tak mengaku umat tue..takmo..takmo.
Cakap pasal hantaran ni, mau bertahun pikio mana nak cekau duit. bukan makan sehinggit dua weh. makan seriban riban. "duit tak ada, tapi ati ingin kawen,blalalalala.lalalal.pinjam sama teman,pinjam sama kawan, pinjam sanun pinjam sinin.adehhhh~
sebab tu ramai tak kawen lagi sebab? duit tak cukup katanya. nak kumpul duit dulu lah. ape lah. masalahnya terkumpul ke duit korang tu??asal kumpul je pasti ade je benda yang mendatang. terpaksa jugaklah guna duit yang kumpul untuk kawen tu. ye dakk??
Yang jadi masalahnya sekarang ni ialah hantaran yang mak pak perempuan letak tu melampau! eh. macam nak jual anak pun ado. ikut education level lah. anak perempuan cun melencun kalah siti nurhalija lah. macam-macam kau kan. abeh tak pikir yang pihak lelaki mampu ke tidok? kau nak kawen kan pandai-pandailah carik duit wehhh. nak anak orang bukan anak ayam..gila keji!

Jadi yang perempuan tu, apa function dia? dok geleng angguk geleng angguk jela kan. ala, dah mak i mintak macam tu, u sediakan jela. ok! tak membantu langsung membantut lagi ada. tu yang kadang-kadang tunang sampai 5-6 tahun sebab nak kumpul duit. *kumpul sangat!(mata ke bawah plak).

Tips untuk korang yang melalui perkara macam ni.
  1. si perempuan kena main peranan pujuk dan explain dekat parents korang tentang kemampuan bakal suami korang. bincang elok-elok pasal duit hantaran tu tanpa perlu pihak lelaki datang hegeh hegeh nak mintak diskaun (maruah parents bakal suami pun kena jaga beb!)sepatutnya si perempuan main peranan sebelum majlis perminangan berlangsung ok!
  2. kalau tak menjadi, cuba amik anisiatif lain dengan mengeSHARE untuk belanja hantaran. means, bakal suami bagi berapa yang termampu dan korang topup sikit untuk cukupkan amaun tersebut.
eh. 2 je? ingat banyak tadi.biahahahaha.

tak salahkan kalau BERKONGSI?

pendapat aku memang tak salah sama sekali. sebab sok sok korang nak berkongsi hidup jugek kan? yela, hantaran ko nak letak tinggi-tinggi nak buat apa? nak tunjuk kat orang yang majlis korang tu grand? meriah? mewah? gah? suami orang kaya? ewah.ewah.ewah. lepas tu ko hidup melarat laki bini ada orang nak amik kisah? nan hado dik non oiiiii.so? buat ala kadar mengikut kemampuan kedua belah pihak. bukan majlis gilang gemilang yang kita nak. tapi KEBERKATAN majlis tu yang kita harapkan agar ikatan perkahwinan tu mendapat keberkatan!.kahwen gah gah dua tiga bulan cerai berai.upppppppppppa gangnam style! =p
 
tu belum mas kahwen lagi ye dak?nak nak pulak mas kahwen nak emas penoh satu lengan kau tu pon kan. aissshhhh.jahanam!

"Berikanlah mas kahwin (mahar) kepada wanita (yang kalian nikahi) sebagai pemberian dengan penuh kerelaan.
                                                                                                          "(An-Nisa' : 4)

Jadi kalau bakal suami korang bagi mas kahwin senaskah al-Quran pun terimalah dengan hati yang ikhlas juga dan tenang. jangan bebankan bakal suami korang kalau korang sayangkan dia dan memang nak hidup dengan dia sampai syurga hakiki.

berjela pula kak bedah kau ni merempek. ape pon andai ada tersalah bahasa atau terkena batang hidung sesiapa silalah maafkan kak bedah! kak bedah tak sengaja.ini cuma pendapat ahkak je dikk non oiiiiii. sebab ahkak rasa isu ni bukan masalah besar menyebabkan korang-korang taknak kahwen.

Percayalah rezeki pengantin baru sangat melimpah ruah. korang-korang pasti tak menjangkakannya. janji Allah itu pasti!

ok? Adios.

korang kalau singgah sila lah tinggalkan jejak. nanti boleh ahkak lawat korang pulop =0
Eh eh eh. Double A? bukan Azwan Ali ye dik non oiiiii. amboi.amboi.amboi (buat tangan sekali) ni Aaron Aziz. double A jugak kan???

Sekarang kan tengah menggila drama Adam & Hawa dekat Astro Mustika HD. dulu Seth Tan, Sekarang AdamHawa pulak kau. Haihhh lah. aku pun tengah tangkap cintan je setiap kali tengok cerita AdamHawa ni. Maula Nadia Nisaa a.k.a Ain Hawani tu pun buleh tangkap feeling kan belakon dengan Aaron Aziz ni..parah parah*

Lah! korang tak tahu ke yang Aaron ni ada kembar??kesian~ Adalah! .
tau dah korang nak kata aku tipu kan?ok aku tipu! tapi tapi betul aku ada nampak iras-iras Jejakan idaman malaya. kira Aaron kuasa2 gituuu!. tak caya??
Nah! tengok sendirik.

hahahahaha.tak sama kan? aku tau korang nak cakap tak sama. AA lagik ensem kan? lagi tuff
tapi ada aku kesah? time kejadian ni berlaku aku rasa hubby macam sama sangat dengan AA. tuff pun sama.hik tapi mungkin hubby agak kembong sikit mukanya. bukan mungkin tapi kenyataan.bahahahahaha.
Entah apa yang korang gilakan sangat dengan AA pun tak tau. aku? gila sikit je. gila AA kuasa2 banyak! laki aku le tuee!meng!
Adios
p/s: korang kalau singgah, tinggalkan lah jejak boleh aku lawat korang pulop! tq

Thursday, September 6

3 Tip dan Teknik Menawan Pasangan?

holllaaaaaaaaa!!
aku tak pernah lah nak masuk contest nuffnang ni sebelum-sebelum ni. pandang nuffnang pun sebelah mata jer *giler belagak*(sebab tak pernah dah earning dari nuffnang) blog ko tak femes pun weh! tapi sejak dua menjak ni rajin ler kau menengok apa yang menarik dekat Nuffnang ni. Sekali tengok eh, ada contest! 3 Tip dan Teknik menawan hati si dia. tu je??? Senang giler kot ( ayat macam boleh menang grand prizes. puiiihhhhhhh!) takpe lah kita cuba je ye dakkk? menang kalah kan adat pertandingan.
Oklah kita strait to the pointer!lalalala. macam aku kan dah kahwen ni ha kenala selalu menawan hati pasangan a.k.a hubby ku itu. iyelah takut-takuiiittt ler jugak nanti cepat bosan kennnn? lelaki kan cepat bosannn.jadi kenalah sentiasa menawan dan tertawan awwwwwwww!. Ni teknik yang selalu aku buat dekat hubby aku la kannn tak kan hubby kau pulakkkkkk..wakakakaka.panggg!
Pertama.
Buat suara ala-ala Nora Danish gitu.
Acamane suara Nora Danish tu wehhh?? entah aku pun tak tahu.kah kah kah.. Buat suara manja la maksud aku. Suara yang ala-ala kalau pasangan kau dengar tu rasa macam nak terkam rarww.rarrwwwww..aummmmmm!hahaha. bagi pasangan yang berkahwin oklah kan kalau tak kahwen lagi tu tak tahula boleh pakai ke tidak.kang tak pasal-pasal malam ni jugak boipren korang ajak pegi menikah!tapi jangan buat selalu manja-manja gitu. kena tengok keadaan jugekkk.
Teknik : macam aku selalu buat.kalau nak makan ke,hubby aku tak makan malam okehhh! diet katanya. ok fine. jadi kalau aku nak makan dan taknak gemuk sorang-sorang mesti aku buat suara ala-ala nora Danish dan berkata " b, jom lah makan. ala.....tak biasalah makan sorang-sorang, tak besttttt!!jomlah.aaaaaaaaaaaaaaaa merengek-rengek sikit sambil buat-buat nak suap hubby.hahaha.
Kedua
Do Something Unexpected
Teknik : buatlah sesuatu yang diluar jangkaan pasangan korang. contohnya tulis puisi cinta pastu poskan ke alamat rumah korang sendiri. tak pun tulis note " b, aaron aziz nampak macam u lah hari ni" then selitkan kat phone dia. tak pun buat suprise birthday party ke. kan sweet gitu~

Ketiga
Mendengar dan Memahami
Teknik : Senang sajo. ko dengar jela segala luahan perasaan apa yang pasangan ko nak cerita kat ko. macam aku and hubby, setiap petang bila balik kerja je mesti kami saling bercerita. Aku akan cerita the whole thing happen masa kat ofis dan begitu juga hubby. Aku cerita dia dengar dan dia cerita aku dengar la kan. dan kami juga saling bertukar pendapat dan pandangan.jadi segala perkara yang menjengkelkan kat ofis tu kami akan luahkan. so, end up nya kami sama-sama dapat release tension! Dan memahami. ko kenalah faham situasi pasangan ko. macam aku plak, yela as a hubby and wifey kami da merasa hidup susah senang bersama dan kami bukanlah daripada keluarga yang senang, so aku sebagai isteri kenalah faham keadaan suami. Contoh: aku tak kan meminta-meminta benda yang aku rasa aku tak patut untuk bebankan suami walaupun aku nak sangat-sangat benda tu.faham? walaupun aku bekerja dan punyai pendapatan sendiri tapi bagi aku tak adil untuk aku berjoli sendiri gaji aku tu sedangkan suami perlu bayar itu ini. aku kan mIsteri mithali haruslah membantu suami seadanya. senang sama susah sama ketawa dan menangis bersama. walllaaaa~

so, itu sajela tips aku. ada banyak lagi sebenarnya tapi nak 3 je kan??ala, nak menawan hati seseorang tu kan senang je sebenarnya. yang penting jadi diri sendiri. oklah, harap-harap dapat lah nak pergi honeymooonnnnnnn lagi dekat hape tah nama tempat tu ea en. Nuffnang =p


Tuesday, September 4

Si Comel Smurfs

Sekarang aku menggila je nak record cerita kat astro. rumah ada PVR kan!*motip sangat nak heboh kat sini kau* Best kau ada PVR ni. aku boleh record cerita sesuka hati aku. Selalunya aku akan bukak tv pagi-pagi dan nengok ada cerita apa yang best then aku recordkan je siap-siap. Nanti bila time cerita tu main, tak lah aku heran sangat kan. nanti-nanti pun boleh tengok..yela ada anak kecik kan. kalau nak feeling-feeling kena lah tunggu Raisha tido dulu.haihhh! Eh, cerita Adam & Hawa. alah, lakonan abe AA kita tu pun aku record the all series.haha. bising laki aku..=p
Sekarang aku menggilak pulak nengok cerita The Smurfs ni ulang-ulang. Comel gila kot!
"Kau selalu lambat kan Yah?"Suka aku lah Jah oiiiiii. PVR aku, TV aku kan.heiihhhh. Benarnya cerita The Smurfs ni disiarkan pada 19 Ogos 2012 haritu lagi (Raya Pertama) tapi baru harini aku nak menceceh kan. hehe. Lantaklah aku pun baru tengok je Ahad lepas.
Seriusly memang comel giler. Rasa macam nak beli satu bela kat rumah. *Ada jual ke?*ngeehhhh~.Cerita ni memang best kan dan di suarakan semula oleh artis-artis terkenal tanah air antaranya ialah Lisa Surihani, Yusri Abd Halim, Hanif & Ray Era.fm, Hafiz, Pak Nil, Elfira Loy dan adalah lagilah yang aku dah tak ingat. Aku rasa suara Pak Nil paling kena dengan watak Gargamel. Kelakar! aku suka.aku suka.
 Yang paling aku addicted ni ha! Smursfette a.k.a Lisa Surihani. Kena je suara Lisa dengan watak smursfette ni. Ke aku memang fan Lisa? Eh. Manja and awsome!.Comel giler..berapa banyak da perkataan comel dalam entry aku ni?.Siap aku pun nyanyi sama lalalalalalala (ikut rentak smurfs ok!).Ceria je rasa. Korang tak rasa camtu ke? Lah, ada pulak yang kata project laki dia wajiblah masuk sekali. Suke dia lah Jah oiiiii bukan laki ko kan???hahaha. Kalau aku pun, laki aku buat project besar mestilah aku nak masuk sekali tak gitu Jahh? kau pun sama kenn?
Korang kalau rasa yang tak dapat tengok The Smurfs versi Melayu atau yang tak ada HBO kat rumah tu, mehla jemput datang tengok kat rumah aku. sambil tu boleh beraya sekali.miaahahaha. tapi aku rasa nanti akan ada jugak ulangannya kat Astro. Astro kan suka tayang siaran ulangan. Eh!
Sumber : Google
Nah, amik seketul gambar smurfsfette ni ha. Lisa memang berjaya menjiwai watak Smurfsfette ni sebab aku suka. Korang tak suka? Bolayan kan ajeee..
Eh, lupa pule nak kredit gambar kat google..kang kene banned pulak kau Yahhh oiiiii!
Agak-agak ada tak jual patung smurfsfette ni? nak belilah!
p/s: Korang kalau dah singgah tinggalkan lah jejak. Bolehla aku pergi melawat korang pulak nanti. ok?

Monday, September 3

Minyak Kelapa Dara ( VCO )


Yang dara jer boleh makan okeh?eh eh eh
iye-iye je ko kan....
Rupanya minyak kelapa dara a.k.a VCO ni dah lama dah orang dok canang-canang kehebatannya. cuma aku jela yang lambat sikit..sikit??sangat okeh.. rasanya memang ramai dah tahu khasiat VCO ni kan..
aku start makan VCO ni masa bulan puasa hari tu. seminggu selepas puasa. Permulaan puasa memang ak lemah je. pagi pergi keje balik petang memang dah lembik terkulai layu je. Mane nak layan ci kenit Raisha lagi. adehhhh~ memang tak bermaya langsung. Malam pulak pukul 9 aku dah hanyut sensorang. kenalah hubby yang layan Raisha sampai dia mengantukss. Omak ea dah hanyut di buai mimpi..awwwww!
Selepas 2, 3 hari aku makan VCO ni, terasa effectnya yang mana pagi kat ofis dah tak menguap dohplohenambelasratuskali dan tak mengantukss tahap nak letak pen untuk tahan mata ni. haha~ Petang pulak balik kerja boleh siap basuh2 baju, basuh bilik air dan so on.... malam pun masih boleh bertahan lagi yawww...bahagia kan gitu??
Then aku pun menghasut hubby untuk try! yelah kau hubby ku itu dah la ride motor senawang-nilai hari-hari yang mana memakan masa selama 45minit. pergi-balik = 90 minit bersamaan dengan 1jam 30 minit tu. kesian kan~nak buek cmno caghi rejeki ken. hubby pun try lah. 2,3 hari selepas itu, dia pun komen mengatakan badan terasa segar! okeh la cmtu kan.
kitorang makan pun bukan sebab ada masalah kulit ke hape. tapi as a supplement. masuk kali ni dah 3 botol dah! insyaAllah akan diteruskan pemakanan VCO ni. nt mane tau kulits jadi gebus halus mulus ken..miaahahahaha.*verangans nokss*.
Minyak kelapa dara adalah minyak kelapa yang di proses tanpa penggunaan haba atau kimia di mana struktur asal dalamanya dapat dikekalkan keasliannya.
Antara kebaikan dan khasiat VCO ni untuk Kecantikan Luaran, Kesihatan Dalaman, Meningkatkan Daya Tahan Tubuh, Membunuh Virus & Bakteria, juga baik untuk Hubungan Suami Isteri *wink.wink.wink*
Lagi Kesan segera pengambilan VCO ni.
Eh eh. nak kurus pun boleh tau amalkan VCO ni. Nak naik kan berat badan pun boleh! best kan? Info yang aku dapat daripada orang-orang yang dah lama makan VCO ni, katanya~ kalau nak kuruskan badan ambil selepas makan. kalau nak gemuks kan badan ambil sebelum makan. 2 biji sehari ye. Aku ambil sehari pagi selepas minum pagi dan malam selepas makan. Kalau lupa makan pagi tu aku lamsump kan sekali 2 biji pun boleh..
VCo ni boleh didapati dalam dua bentuk gel dan softgel. macam aku prefer lah softgel ni haa. senang.masuk mulut pehtu minum air beteguk-teguk tak rasa apa-apa. kalau gel tu tak tahula pulak kan. tapi tak rasa apa pun. kelat-kelat sikit macam minyak pehtu bau kelapa.
lagi.lagi kalau nak sapu pun boleh lah! sesape yang ada masalah kulit atau anak-anak baby- baby yang ada penyakit kulit boleh sapu. kita pong boleh sapu kat muka jugak untuk kesan kulit yang lebih gebus gedebasss.aku kadang-kadang je sapu kalau rajin. hueheuhue.
so? hape tunggu lagi cepat-cepatlah dapatkan daripada pengedar sah atau stokis-stokis berhampiran anda! cubalah! korang pasti berpuas hati.aiiiceeehhhhh!
untuk info lebih lanjut ce cikidaut kat sini Catalyst2u.

Wednesday, August 29

Mengetest Lagi

Ahaaaa! kali ni mengetest update via wonder aku plak..menjakon je ko kan...haha.

macam best pulop..rase nk tulis,tulis je.eh,tulis ke taip??huk! tapi kenapa kalu attach gambo keluo cenonet cenggitu je?mcm tak best plak cennonet gamba tu kan..hmmm~


gambo ma famalia at melaka raya ke6 ritu.ni tak cukup lagi sorang.abang de ku.last minit kena koje pulak.~kesian ko de~

ce nengok plak kalu hupdate via wonder ku ini jadi cenggana pulak kan?

Sent from Ma Wonder. ko hade?

Wordless Wednesday


Ha! Nampak tak kereta kat belakang kami tu. Tula kereta baru kami. Syhhhhhhh! Sesenyap je tau. Haritu jenjalan pestime bawak naik cameron haighlands. Best ku cakap kau. Very the smooth perjalanan kami itu. Nak pinjam?? Sila tinggalkan komen ye.sape cepat dia dapat. Hikkks.

Pssstt: Nampak macam keluarga bahagia kan sekali dengan kereta gah itu.hehe. Jap, tetibe rase cam nak tambah ahli baru. Tapi hubby suh tunggu dulu. Hmmmmm.
Korang rase????

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Testing Powering

 
Power sangatla kan. Kihkih. Entah apa yang power pon tak tau! Sebelum tu nk wish Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin 0-0 ok?
Yang nak testing tu ialah update blog through BB dan yang power tu mestilah BB ku dan ku jua.hahaha.

Actually ku da tahu boleh update melalui BB je tapi ku tak tahu gimana caranya nak explore sendiri malas kann. Jadinya secara tak sengaja berblogwalkings terjumpa tutorial acamane nak ngupdate.

Best jugak ken kalu dapat update cmni. Mudah dan senang.aku pun bukan rajin sangat nk update bagai bukak lappy ke pc ke. Kurang kerajinannya. Ipad? Tab? Lagila tak rajin kau.leceh. Dapatla guna boss ku punya tab berbulan-bulan. Jenuh makkk! Memula je excited pastu hampeh! Nasib tak beli 1 hahaha.

Agak2 menjadila kan. Hik. Dah! Jom cikidaut gambo cikenit ku itu menggosok gigi.
Gosok gigi ke gosok gusi wehhh? Gigi baru 2 batang kau! Sumpah comelllll!grrrrr

Sent from my BlackBerry® smartphone powered by U Mobile

Wednesday, August 15

Wordless Wednesday


psssstttt : Sebelah rumah aku ini baru masuk orang baru..Ada anak sorang boy n now tengah prggy for two! Yang bestnya nama anak sulung dia Raiqal Iskandar ( 1 tahun 8 bulan ) and dah reserve nama for 2nd baby Raisha Izara..heheheh. Sekali sembang-sembang nama anak aku pun Raisha..hak2. sama pulak nama anak kita kennn..sedap kot nama Raisha ni kannnn???

*gambar besday girll senyum lebor ken..yang boy sebelah tu pening mikior kang besday girl mintak macam2..hikkksssssss. Birthday aku last monday haritu. Dapat 2 handbag. 1 handbag raya and 1 handbag birthday..yeaaayyyyyyy! boleh?

Wednesday, August 1

~Sekian Lama

Blog dah cantik.Nak kata buzy sangat pun tidak. Nak kata hectic sangat life kau pun tidak. Dah tu tak reti-retik nak update blog kau ni????( sound dirik sendirik.)
Buzy pun tidak,  ape pon tidak tapi tak tahu nak mula dari mana dan macam mana. Ikutkan banyak rasanya yang nak dicoretkan disini.Tapi tidak tahu gimana.ha ha ha.

Sebelum tu, nak kredit dulu untuk Cik Nabila kita ni.. Sebab dia dah buatkan blog cantik dan nampak sweet gituuuuu. Sedap je mata memandangkan..Tengs Nabila!!!Rasanya Nabila ni muda lagi. Muda belia hokehhh.tapi sangat kreatif.. i Likeeeeeeeeee..Ahkak sukaaa deeekkkkk.
Hokeh kita update cepat-cepat dan simple-simple.. flasback jela ye...
1. Puasa
Sekarang ni dah 11 hari kita berpuasa. Pengakuan ikhlas nihhhh..Ahkak belum berkesempatan lagi masak juadah berbuka untuk hubby.. Sob.Sob.Sob. Sedeyhhhhh~ (Mak mertua ahkak baca sumpah ahkak kena maki berjela-jela..Menhantu pemalas..ha ha ha).
Niat hati kau memang nak sangat masak untuk hubby. Tapi entah kenapa tahun ini puasa tersangatlah letih rasanya kalau nak compare dengan tahun lepas *preggy* steady jeh. Tapi tahun ini balik rumah je dah lembik badan. Mane nak layan si kenit Raisha lagi. Dan bila tanya hubby je, 
'B, nak buka apa hari ni? Nak masak apa? 
'X yah la yang. Kita beli jela.
'Okeyyyyyyy-panjang okey kau kan.. seronok sebab tak payah masak.
Haihhhlaaa. Mudah-mudahan diberi kesempatan dan kesihatan yang baik untuk masak juga juadah berbuka hubby sebelum berakhirnya Ramadhan. Amiinnnnnn..
2. Alkisah Raisha.
Okeh bab ni banyak sangat nak di-story-mory-kan. Anak dara ahkak sorang tuh semakin besar dan semakin lasak. Sejak-sejak dah expert merangkak dan sudah mula meniti, berdiri ni adehhhhhhhh! Makin tak terkawal ahkak. Tak boleh duduk diam walau sesaat jua. Ada saje kerjanya. Ke sini, Ke sana. Ahkak letihhhh. Tu belum lagi dia dah pandai berjalan nanti.. Mau jadi mak Lampir ahkak kau ni jerit "Aichaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! Aichaaaaaaa sini!! Aichaaaaaaa jangaaannnnnn!!! Aichaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!. pfttttt~
- Jatuh Katil
Adehh. ni paling sadis. Aku punya la berjaga-jaga. Punyala menantang anak ku itu bagai menatang minyak yang penuh, sekali akibat kelalaian sendiri, jatuh jugak katil..*padah*. Dah tahu anak kau dah lasak biar tido lagi atas katil buat hape??SEdeyhhhhhh sangat. Rasanya aku la yang menangis paling over.ha ha ha. Raisha da berhenti nangis, aku masih lagi nangis. Kene sound dengan hubby, baru senyap. hik.. Serba salah sebenarnya tau + takut jadi hape-hape kat anak aku kan.. Ibu janji tak akan berulang lagi ye Raisha sayang...*PROMISE*
 -Muka sehari lepas jatuh katil..Alhamdulillah tak ada apa-apa yang memudaratkan. Parut pun tak ada jugak..pfffftttttttt~.

- Raisha Sepanjang 7 bulan
Now umur Raisha dah 7 bulan dan nak menginjak ke 8 bulan.. Seronok sebenarnya tengok anak membesar depan mata. *BAHAGIA*. Semua kelakuan dia sangat menghiburkan hati. Meh nak review sikit  sepanjang tumbesaran Raisha hingga 7 bulan ni.
 1 bulan
okey bulan pertama ni agak mencabar. Dalam pantang kan. Raisha pun asyik meragam je malam-malam. Sampai pagi kadang-kadang. Tapi bukan ahkak tak tido malam jaga, tapi uwo dia yang berjaga sebab masa dalam pantang Raisha tak nak sangat dengan ahkak kau ni..belum boleh cope lagi hagaknya. Masa ni dah pandai kena agah. Orang agah je mesti muka dia ada sinyummmmmm..manissss =).
 2 bulan
Habis je pantang, terus balik nogori.. Tak sampai hati kau nak tinggal incik hubby lama-lama kan. Kesian. Mula-mula takut jugak tak boleh nak handle sendiri kan. Tapi Alhamdulillah, semuanya run smoothly. Raisha pun tak meragam malam. Tido lena je. Cuma siang je dia asyik cranky. Ahkak kan coti 3 bulan. Heaven je rasa duduk berdua kat rumah.
- Dah pandai gelak-gelak.
- Mulut pot pet nak menyembang
- Dah pandai nak memegang barang.

 3 bulan
Semakin besar Raisha, semakin senang nak jaga. Mase Raisha 3 bulan badan dia dah agak tegap. Kepala, leher pun dah tegap sebenarnya since dari 2 bulan lagi. Jadinya, aku pun dah mula ajar-ajar dia untuk duduk. Tapi ramai yang tegur sebab nanti takut dah besar dia bongkok sebab tulang dia kan lembut lagi. Raisha memang tak suka baring. Mesti dia marah. Dia nak duduk macam orang dah besar.
- Dah mula bergolek kiri kanan
- Mula belajar nak meniarap. Kadang-kadang boleh, kadang-kadang tak lepas.
- Kuat memegang barang.
4 bulan
- Dah expert meniarap. Meniarap-telentang-meniarap semula.
- Paling best dah pandai pegang botol sendiri..yeaaayyyyyyyyyy!!!
- Angkat kaki. Hisap ibu jari kaki. Adehhhhh~
5 bulan
- Murah dengan senyuman. Dekat semua orang pun dia akan senyum.
- Dah mula menyusup. Tapi selalunya ke belakang je perginya.
- Angkat-angkat punggung sikit-sikit.
- Boleh duduk dengan sokongan.
6 bulan
- Boleh duduk dengan jayanya tanpa sokongan. Yeaayyyyyyyy!!
- Mengangkat punggung dengan lebih tinggi seperti nak merangkak.
- Dah kenal orang dan tak nak dengan semua orang kecuali dengan orang yang dia biasa.
- Dah mula merangkak. Tapi slow. Lepas tak lepas je.
- Pandai senyum depan kamera. " Raisha amik gambar, amik gambar"- Ngeeeeeeeee- Snap!!!

7 bulan
- Main.Main.Main.Nak main je kejenya.
- Sangat expert merangkak. Lajuuuuuuuuuuu je.
- Merangkak- duduk- Merangkak semula. Memang kegemaran Raisha. Kadang-kadang pusing-pusing kot tu je dia.
- Dah mula berdiri dan meniti. yeaaayyyyyy! xlama lagi boleh jalan.
- Tengok muka ayah= Main. Ibu= Tido. ha ha ha
- Semakin lasak + aktif. Letih ahkak dah tau.

3. Pengesahan Jawatan.
Alhamdulillah..Ini yang sangat-sangat ditunggu-tunggu. Sah dalam  jawatan!!. Sekarang dah hampir dekat 3tahun ++ ahkak berkhidmat dekat FAMA ni. Jadinya, lega sebab dah sampai surat ini dan tak perlu nak pergi induksi untuk kedua kalinya. Yessss!!!. ha ha ha. Bila dah dapat surat sah ni, macam-macam dalam kepala hotak ahkak ni dok pikir. Dah tentu-tentunya mestilah nak miliki rumah sendiri kan??? *Excited*. Duit KWSP. Hurmmmmmm, tak banyak pun dapat. Yela, sebelum ni ahkak tak pernah ada pemotongan pun kan. Duit ni pun dah plan siap-siap untuk buat rumah je. (Tak dapat nak coti-coti Malaysia ke Singaporian. *sedeyhhh* T.T)

4. Rumah
Alhamdulillah jugak pasal yang ini. Sebab dipermudahkan oleh-Nya. Alkisahnya aku nak beli rumah 2nd je. Yela, mana nak mampu sekarang ni nak beli rumah baru yang harganya ribu riban tu wehhhhhh. Tapi dah rezeki kan dapat juga beli rumah baru yang mengikut kemampuan ahkak di Negeri Sembilan ini. Rumah tu pun betul-betul tinggal 1 lot je. Fuh, lega dapat juga dekat kami. Hik..*Excited ++++* Ahkak kau ni memang tak pernak impi pun nak beli rumah besar yang bertingkat-tingkat sebab penakut kan?? Tunggu ahkak beranak 18 dulu baru boleh beli. Ha Ha Ha..Tunggu hujung tahun depan baru boleh duduk..* Hari-hari pun nak lalu depan rumah tu nak tengok progresssssss.*
Rasanya tu jela kot yang nak di riview. Nanti kalau ada lagi kita buat next entry pulak ye. Semoga kita semua sentiasa di bawah Lindungan Rahmat-Nya. Aminnnnn.

notakakitangan : patutnya hari ni Wordless Wednesday kan, tapi suka hati ahkak la nak buat entry berjela. Hari ni ada Iftar dekat ofis. Nak bawak Raisha datang sekali nanti. Mudahan mood dia ok dan tak meragam bila tengok ramai orang yang tak dikenali..Kbai.

Wednesday, April 18

Wordless Wednesday.

Kenapa Wordless Wednesday??
Bukan Wordless Monday??
selalu kan semua orang pun Monday Blues je
So, buatlah Wordless Monday.
ape kena mengena?
lepas ni nak try buat Wordless Monday lah.
boleh????
okebai.sekian.

Monday, April 16

Surat Cinta Buat NRA

Buat NRA yang dicintai...


Ibu sayang sangat dekat awak. Ibu terlalu menyayangi dan mencintai awak. Ibu nak awak tahu itu. Ibu juga mahu yang terbaik saja untuk awak. dan ibu sedang dan akan selalu berusaha yang terbaik untuk awak.

Sejak kebelakangan ini, ibu sangat resah. ibu terlalu susah hati. pelbagai perkara negatif yang ibu fikirkan. bermacam-macam banyangan yang tidak enak selalu ibu bayangkan.. semuanya mengenai awak sayang..Ibu bukan apa, ibu sebenarnya belum siap untuk hidup tanpa awak. ibu belum siap untuk merasa kehilangan awak. ibu juga belum siap dan tidak pernah sanggup untuk menanggung rindu yang teramat sangat pada awak untuk bertahun-tahun lamanya kelak.

NRA sayang, ibu nak awak tahu, sedangkan ibu baca pengalaman ibu-ibu di luar sana yang kehilangan bayi mereka, sudah cukup buat ibu sesak dada. cukup buat air mata ibu mengalir tanpa henti. inikan pula jika ibu yang berada ditempat mereka. ya Allah, tak sanggupnya ibu, sayang. bagaimana akan ibu hadapinya. apakah ibu mampu untuk menanggungnya.

Sesungguhnya ibu benar-benar tidak sanggup, tidak mampu untu menghadapinya sayang. ibu resah sangat tatkala berada di tempat kerja. setiap detik pun ibu fikirkan tentang awak. setiap detak jantung ibu hanya ada awak, awak dan awak..

Ibu selalu fikir yang terbaik untuk awak. tapi kadang kala ibu sendiri keliru dan tak tahu apa yang terbaik untuk awak sebenarnya. ikutkan hati ibu sayang, ibu hanya mahu berikan awak susu ibu sepenuhnya sehingga awak benar-benar kuat untuk menerima makanan lain. tapi ibu gagal sayang. ibu tak mampu untuk pertahankan. banyak hati yang perlu dijaga, banyak pihak yang perlu dijaga kepentingannya. sehinggakan kadang kala ibu telan segala kepahitan itu sendiri.

sesungguhnya ibu rasa ibu benar-benar gagal. Seawal usiamu 4 bulan ibu terpaksa berikan nestum @ cereal. akan tetapi ketahuilah bahawa dalam hati ibu hanya tuhan yang tahu. segala ketakutan itu, segala kerisauan itu ibu pendam sendiri. tidak mampu dan takut untuk ibu luahkannya walaupun pada ayahmu sendiri, sayang.

Alangkah bagusnya jika ibu sendiri dapat menjaga awak. dapat mendidik awak. alangkah indahnya sayang!.tapi, maafkan kami. maafkan ibu dan ayah kerana kesederhanaan kami membuatkan ibu perlu bekerja untuk meneruskan kehidupan seharian kita kelak.

Raisha sayang, hari ini pada waktu ini, ibu berasa tersangat sangat 'down' segala keresahan itu tidak dapat ibu bendung lagi. apatah melihat awak yang mengalami selsema. dan sehari dua yang lepas awak kelihatan lesu dan tidak seceria selalu membuatkan hati ibu mula dihimpit keresahan yang amat sangat. sehinggakan keresahan itu, ketakutan itu ibu luahkan dengan tangisan yang sangat pada yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. ibu pohon sangat diberi kekuatan dalam menghadapai segala-galanya.

Raisha yang ibu kasihi, ketahuilah bahawa ibu terlalu menyayangimu. awak adalah anugerah terindah buat ibu dan ibu pasti ayah juga begitu. ibu tahu, awak hanya pinjaman daripadaNya sebagai penyeri dan pengerat kasih sayang dan cinta diantara ibu dan ayah. ibu juga tahu, akan sampai masanya kelak, awak, ibu dan ayah semua akan dijemput pulang juga olehNya. namun, doa ibu andai sudah tiba masanya itu nanti, biarlah DIA menjemput kita bertiga pulang bersama-sama..Dan terus adakan kita bersama di syurga yang hakiki kelak.

Akhir kata sayang, andai satu saat nanti awak sudah pandai membaca. bacalah isi hati ibu ini. sesungguhnya ianya lahir daripada hati ibu yang paling dalam. segalanya untuk awak, Raisha sayang. Doa ibu, moga Raisha menjadi anak yang baik, taat, patuh pada ibu, ayah dan dan taat padaNya juga. jadilah permata yang bersinar dan boleh menyinari apa yang ada disekelilingmu sayang. moga Raisha menjadi kebanggaan ibu dan ayah..


 
p/s : entry ini ditaip penuh dengan perasaan kasih dan kecintaan seorang ibu kepada anaknya!.

Tuesday, April 10

Selamat Ulangtahun Hubby!


Selamat Ulangtahun Hubby!!

Sebenarnya birthday hubby dah lepas dah. 7 April haritu.
Tak sambut pun. Eh, sambut tapi kecil-kecilan saja.
Hanya ada saya dan Hubby. Raisha?
Raisha dah tido. hik. Bagi peluang dekat ibu dengan ayah. Muahaha.

Niat hati nak supprise hubby on dat that.
Maknanya tepat-tepat 12 malam pada 7 April haritu.
Tapi tak dapat nak supprise sangat. huk!
Sebab saya yang telah disupprise dulu oleh hubby!! haha~
Kelakar.

Tap...tapi... saya tahu hubby agak terharu dengan usaha saya untuk suprisekan dia..
kan sayang?????he.
Love U lah!

Hadiah????????
Rahsia!!!!!! hik.
rasanya hubby suka kot hadiah yang dia dapat haritu.
suka tak sayanggggggggggg??
Menda yang diidam-idamkan..=p

Oklah nak dedicate sikit untuk hubby.

Dear Hubby,
Selamat ulang tahun ke-26 sayang!
Semoga B dipanjangkan umur, dilimpah ruahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan,
ditenangkan hati dan semoga semoga B sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmatNya.Aminnnn.

B,
dah tua!!
jangan nak perasan muda sangat tau.hik

B,
semoga hubungan kita akan terus berkekalan hingga ke akhirnya.
semoga kebahagiaan, kesenangan, ketengangan,
milik kita bersama.

B,
akhir kata, tak tahu nak kata apa dah.

cinta dan sayang U selalu lah!
tiap hari sayanggggggggggggggggggggg~


Friday, April 6

Alkisah Raisha Dan Botol Susu

Di suatu petang yang hening. Di saat awan mulai gelap. Guruh berdentum-dentum dan angin bertiup kencang. Haha. Dah macam nak buat karangan " Di suatu petang yang hening....................... sila sambung ayat tersebut menjadi sebuah cerita yang menarik. Tidak melebih daripada 800 patah perkataan.. Boleh????
~ Sungguh Adorable!!

Bila sebut pasal botol susu ni, sebenarnya aku ni bukanlah seorang ibu yang berjaya menyusukan anaknya secara eksklusif. Sebab Raisha dah start minum FM mase umur dia 2 hari. ~SEDIH~. Susu tak mandang.

Malam pertama selepas keluar hospital, Raisha menangis tak henti-henti. Disebabkan susu tak berapa nak mandang, TERPAKSA bagi minum FM. Tapi mungkin juga sebab malam tu arwah ayah mertuaku dijemput Ilahi, jadi Raisha turut sama rasa sedih kot.

Sejak tu Raisha suka sangat hisap botol. Minum FM. Sebab susu aku masih tak mandang. Adala, tapi sikit sangat. Raisha tak puas hisap. Mujur ada Mama AyuArissa yang baik hati bagi Raisha susunya. Tengs Mama. Hik.

Lepas tu dah balik Perak ( berpantang ) urut kat sana, baru air susu mencurah-curah ke ladang gandum. Suke! Tapi Raisha pulak dah seronok hisap pakai botol. Tak nak dircet BF dengan aku. Sedih sangat. Siap paksa-paksa suruh Raisha BF jugak. Raisha menangis mengamuk tak nak BF, aku pun nanges sama. Haha.

Tak lama lepas aku nangis sama Raisha dan ngadu dekat hubby, tetibe je Raisha refused untuk menyusu guna botol dan nak BF. Menempel jela dekat aku. Mungkin berkat doa aku + hubby sama. Alhamdulillah. Dan sejak tulah Raisha terus tak nak guna botol. Kalau bagi je, mesti Raisha tolak-tolak guna lidah. Pelik!

So semalam, tergerak pulak hati aku nak bagi Raisha guna botol ( susu ibu ok, bukan fm ). Excited!! Raisha pegang botol sendiri weh!. Menjerit aku sorang-sorang. Seronok! ( Tak dapat share dengan hubby sebab hubby balik lambat T.T ).



Raisha pun seronok dapat pegang botol tu. Mule-mule Raisha macam main-main je. Tapi lepas dah dapat rentak hisap tue, bukan main laju lagi dia hisap. Sampai susu dah habis pun, tak lepas lagi puting tue. Hehe. Sumpah comel!! 3oz habis. Alhamdulillah.

Lega sikit aku. At least Raisha nak jugak guna botol. Tapi kena praktik selalu bagi mahir. Kan praktis make perfect. He. Lepas ni tak la susah hati kalau nak tinggal Raisha. Mane tau kene pergi kursus ke kan. Fuhhhh~.

Terima kasih Allah, Kau permudahkan urusanku.


Si kecil ini memang sangat-sangat sentiasa buat ibu rindu. Raisha yang sangat manis + comel + bijak. Owhhhhhh. Bahaginya. xoxoxoxox.

Pssssssst : *weh, meluat orang baca asyik nak angkat anak ko tinggi-tinggi je.*

Ade aku k??? Anak aku memang comel ape. Haha. Larikkkkkkkkkkkkk~

Okebai!


Thursday, April 5

Raisha Aneesa di Majalah PA & MA

Verangan gambar Raisha ni jadi Penghias Kulit Majalah Pa & Ma. Hik~

Tetiba terexcited nak join contest Bayi Bulan Ini dekat Majalah Pa & Ma.

Alkisahnya, semalam on9 fb through phone. Tetiba eh, ada contest untuk Bayi Bulan Ini dekat Majalah Pa & Ma. Cepat-cepat klik link nak join contest. Time tu tengah pegang Raisha terus suruh hubby yang jaga Raisha jap sementara ibu nak join contest ni..hik~

Sekali, alahai kecik pulak screen phone nih, susah nak tengok. Terus bukak TAB yang konon-kononnya harta sendiri itu.. ha, puas!

Terus join contest. Jom cikidaut! Antara syarat-syarat penyertaan :

1.Peraduan BAYI BULAN INI - Terbuka kepada bayi yang berusia 2 tahun ke bawah.
2.Hanya penyertaan dengan gambar “close-up” terbaru yang jelas dan menarik sahaja yang akan dinilai. Gambar kabur atau imej terlalu kecil tidak akan dilayan.
3.Pertandingan akan berterusan setiap bulan sehinggalah dimaklumkan oleh pihak editorial web kelak.
4.Bukti e-mel tidak boleh menjadi bukti penghantaran.
5.Pihak kami tidak bertanggung jawab terhadap gambar yang tidak sampai atau dengan borang penyertaan yang tidak lengkap.
6.Sebarang pengesahan mengenai penerimaan gambar tidak dapat dilakukan oleh pihak kami sepanjang pertandingan ini berjalan.
7.Sebarang perubahan hadiah tertakluk kepada pihak editorial web.
8.Pemenang akan dipilih berdasarkan peratusan markah tertinggi. Peratusan markah dibahagi kepada dua iaitu 30% undian melalui web dan 70% undian dari pengadil. Keputusan pengadil adalah muktamad.
Pihak editorial web berhak menggunakan gambar-gambar yang dihantar untuk tujuan promosi dan aktiviti berkaitan laman web dan majalah Pa&Ma.
9.Setiap peserta boleh menghantar HANYA SATU penyertaan sahaja.

Nak join?? Klik SINI

Act, senang je nak join contest ni. Tak renyah pun. Agak-agak anak korang comel-comel sokmo macam anak i *pangggggg!* haha, jom la join.

Tapi yang bestnya pulak plus pelik sikit, kita boleh undi seberapa banyak mana yang kita suka. Maknanya, korang boleh klik undi untuk bayi mana yang korang suka banyak kali. Sampai bosan!

Dan aku sendiri klik untuk Raisha entah untuk berapa kali dah. Haha~

So, kalau korang nak tolong aku UNDI Raisha, silalah Klik Sini.
Klik dekat UNDI Peraduan Bayi Bulan Ini. Cari nama Nur Raisha Aneesa bt Muhd Farizan yang ada gambar seperti di atas dan sila klik UNDI itu banyak-banyak kali ye. hik~ ( Jangan Klik nama Raisha yang tak ada gambar ye. Aku tersilap mase mula-mula join. Huk~)

pssstttttt : Mane tahu ada rezeki Raisha dapat jadi Penghias Kulit Majalah Pa & Ma. *verangan* ^^,

Wednesday, March 21

Pengalaman Melahirkan Nur Raisha Aneesa ( Cahaya Pemimpin Raja yang Ceria )